Λογοθεραπεία εν κινήσει – Πώς να διατηρήσετε την ορμή ενώ βρίσκεστε στις διακοπές

Καθώς πληκτρολογώ αργά και οδυνηρά κάθε λέξη σε αυτό το άρθρο σήμερα, ξαφνικά έχω μια βαθιά εκτίμηση για τις ειδικές ανάγκες και τις αναπηρίες. Χθες μώλωσα άσχημα τον καρπό μου στο κυρίαρχο χέρι μου. Ξαφνικά, ο κόσμος μου άλλαξε και απλές εργασίες που κάποτε μπορούσα να κάνω είναι τώρα σε αναμονή μέχρι να επουλωθεί ο καρπός. Με κάνει να σκέφτομαι την 5χρονη κόρη μου, ένα καταπληκτικό μικρό ον που έχει ξεπεράσει πολύ πιο καταστροφικά εμπόδια από αυτό. Έχει επιβιώσει από 7 χειρουργικές επεμβάσεις, καρδιακά προβλήματα, πολλαπλές G.I. προβλήματα, ασθένειες, τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις, σωλήνες σίτισης, οξυγόνο, κολοστομία κ.λπ. Όλο αυτό το διάστημα με μια ευχάριστη διάθεση και μια εσωτερική αποφασιστικότητα να πετύχει, και να επιβιώσει. Είναι ένας αληθινός ήρωας για μένα και με παρακινεί η ορμή της, η δύναμή της και η χαρούμενη διάθεσή της.

Μπαίνουμε τώρα σε ένα υγιές κομμάτι της ζωής της όπου μπορούμε να επικεντρωθούμε σε όλες τις διάφορες θεραπείες όπως ο λόγος. Έχω συνεργαστεί με μερικούς λογοθεραπευτές και διαπίστωσα ότι κάποιοι έχουν περισσότερα κίνητρα από άλλους. Θέλοντας το καλύτερο για την οικογένειά μου, μπόρεσα να ερευνήσω και να βρω έναν από τους καλύτερους λογοθεραπευτές για το μικρό μου. Δεδομένου ότι η οικογένειά μας ταξιδεύει πολύ, χρειαζόμουν ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα ομιλίας που θα ήταν ευέλικτο, αλλά αποτελεσματικό για να προωθήσει την κόρη μας σε μια ανθισμένη φλύαρη Cathy. Αυτό είναι που καταλήξαμε:

Όταν ταξιδεύετε για διακοπές, κλειδαρασ αγια βαρβαρα φέρτε τη φωτογραφική σας μηχανή και φωτογραφίστε τα πάντα. Στη συνέχεια, φορτώστε και εκτυπώστε τις φωτογραφίες, κόψτε τις στο μέγεθος και τοποθετήστε τις σε μικρά άλμπουμ φωτογραφιών (εξοικονομήστε χρήματα και αγοράστε τα άλμπουμ φωτογραφιών από το κατάστημα δολαρίων).
Το παιδί σας θα θυμάται τα γεγονότα από το ταξίδι σας και θα έχει μεγάλο κίνητρο να μιλήσει για τις φωτογραφίες. Φροντίστε να τραβήξετε φωτογραφίες από θέματα στα οποία θέλετε να εστιάσετε, χρήσιμες λέξεις που πρέπει να μάθετε πρώτα, όπως: άνοιγμα, κλείσιμο, βοήθεια, ζεστό, κρύο κ.λπ.
Διατηρήστε τις περιγραφές των φωτογραφιών απλές, περιγραφές μιας λέξης ή δύο λέξεων. Εργαστείτε υπομονετικά με το παιδί σας μέχρι να μπορέσει να επαναλάβει τη λέξη/τις λέξεις καθαρά. Χρησιμοποιήστε έναν μεγεθυντικό καθρέφτη για να μπορούν να παρακολουθούν το στόμα τους καθώς μιλάνε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα «τηλέφωνο» κατασκευασμένο από υδραυλικές σωληνώσεις που να μπορούν να κρατούν το ένα άκρο μέχρι το αυτί τους και το άλλο στο στόμα τους για να ακούνε τη λέξη καθαρά καθώς τη λένε (κάντε το «τηλέφωνο» με ένα πλαστικό μήκους 4 ιντσών σωλήνα και δύο κομμάτια αγκώνα). Στη συνέχεια, χτίστε στην πρόταση μία ή δύο λέξεις τη φορά.
Το να ταξιδέψετε με τα παιδιά σας μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό. Μείνετε οργανωμένοι και θα είστε σε θέση να παρέχετε ένα πλούσιο περιβάλλον μάθησης είτε βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας, στο ξενοδοχείο ή για περιηγήσεις στα αξιοθέατα. Εκμεταλλευτείτε όλες αυτές τις υπέροχες στιγμές για να γεμίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας με πλούσιες, πολύχρωμες και συναρπαστικές λέξεις. Αφήστε τον ενθουσιασμό να ξεχυθεί από μέσα σας και θα εξαπλωθεί στο παιδί σας.
Μη βιάζεσαι. Εάν έχετε ένα δρομολόγιο, φροντίστε να αφήσετε στον εαυτό σας επιπλέον χρόνο για να φτάσετε στον προορισμό σας, όπως αεροπλάνο, λεωφορείο, σκάφος. Ο επιπλέον χρόνος σημαίνει ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι χαλαροί και επικεντρωμένοι σε αυτό που είναι πιο σημαντικό, στα παιδιά. Το να είσαι βιαστικός αποσπά την προσοχή, απογοητεύει και δεν είναι παραγωγικό σε τόσα πολλά επίπεδα, οπότε αποφύγετέ το με κάθε κόστος αν είναι δυνατόν.
Φέρτε μια λίστα με συγκεκριμένους ήχους ή λέξεις που θα δουλέψετε με το παιδί σας. Μπορείτε να παίξετε υπέροχα παιχνίδια όπως η αναζήτηση λέξεων για να δείτε αν μπορείτε να βρείτε αυτές τις λέξεις στο περιβάλλον σας ενώ βρίσκεστε έξω. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας παιχνίδι μπίνγκο λέξεων ή κάρτες με εικόνες που είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ενισχύσετε αυτούς τους ήχους/λέξεις. Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε για να κατακτήσουμε τους ήχους “T” και “D”. Έτσι απλές εργασίες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών μας στο ξενοδοχείο, μπορούν να μετατραπούν σε εκπαιδευτική θεραπευτική εκπαίδευση. Φροντίστε να επαναλάβετε τις λέξεις πολλές φορές για να τις ενισχύσετε στο λεξιλόγιο του παιδιού σας, “Ας βουρτσίσουμε, βουρτσίζουμε, βουρτσίζουμε τα δόντια μας.
Χρησιμοποιήστε σωστά το περιβάλλον σας για να βελτιώσετε την ανάπτυξη του παιδιού σας. Οι πισίνες είναι υπέροχες στα ξενοδοχεία. Εκτός από πολύ καθαρό στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν επίσης πολύ λιγότερο κόσμο σε αντίθεση με τις δημόσιες πισίνες. Εάν το παιδί σας έχει χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα όπως το δικό μας, αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε όλοι να απολαύσουμε το κολύμπι χωρίς όλες τις ασθένειες από τον ιό μετά από επιπτώσεις που προέρχονται από το κολύμπι σε δημόσιες πισίνες. Το πιτσίλισμα και το κολύμπι δεν είναι μόνο διασκεδαστικά για τα παιδιά, αλλά χρησιμοποιούν αδρές ​​κινητικές δεξιότητες που σε συνδυασμό με τη λογοθεραπεία συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης του παιδιού σας.
Ποιο παιδί δεν του αρέσει να πηδάει στα κρεβάτια του ξενοδοχείου; Φαίνεται να είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά. Τα παιδιά μας βλέπουν ένα φρεσκοστρωμένο κρεβάτι ξενοδοχείου και απλά πρέπει να το πηδάνε κάθε φορά. Εκμεταλλευόμαστε λοιπόν αυτή τη συναρπαστική στιγμή για να προωθήσουμε την ομιλία του παιδιού μας με ειδικές ανάγκες, καθώς και την ανάπτυξη φυσικοθεραπείας, γεμίζοντας το λεξιλόγιό του με πιο διασκεδαστικές λέξεις.